Katternas livboj i samhället

Livbojen är en ideell förening som hjälper hemlösa katter.
Vi finns belägna i Eskilstuna kommun.

Vi hjälper även katter som är i nöd på grund av andra orsaker, till exempel om husse eller matte har blivit akut sjuk, förvildade katter som samlats i kolonier, katter som hamnat i misär hos så kallade "kattsamlare" och omhändertagna katter av polisen, är bara några exempel.

Det finns många orsaker till varför en katt hamnar hos oss. Det mest centrala är att katten är i nöd och ingen kan hjälpa den.

År 2011 räd
dade vi ca 180 katter. År 2016 rädade vi 245 katters liv.
Vi avlivar aldrig en frisk, skygg eller behandlingsba
r katt.
Vi stödjer TNR och avlivar inte en katt för att den är skygg, att vara skygg är inget brott! Vi är medlemmar i SVEKATT som betonar alla katters rätt till liv. Många andra organisationer avlivar katter för att de är för skygga.
Så lämnar du in en upphittad skygg katt till ett sk. No-Kill katthem, kommer den förmodligen att dödas av de/på uppdrag av de som jobbar där! 

Vi finns stationerade i Eskilstuna, men hämtar in katter från hela Sverige. Länsstyrelsen kontaktar oss i vissa ärenden och privatpersoner ringer oss och ber om hjälp.

Livbojen arbetar endast med "jourhemsmetoden", vilket innebär att privatpersoner öppnar upp sitt hem och hjärta för att ta emot en eller fler katter som är i behov av hjälp.
Katterna behöver vara i jourhemmet tills vi hittar ett permanent hem till katten, det kan handla om allt från några dagar till flera månader.

FördeIen med att katten får bo i jourhem istället för på ett katthem är att katten får bo i en hemmiljö och bli van vid hemmalivet fram till dess att vi hittar ett permanent hem.

Vi söker ständigt efter nya, seriösa och ansvarsfulla jourhem. Är du ett sådant? Anmäl ditt intresse för att hjälpa oss här.

Vi har tillstånd §16 från Länsstyrelsen för vår verksamhet.
Vi är en ideell förening och har ett orgnnisations nummer.

Sara som driver föreningen har gått PawPeds internetkurs G1 och tagit examen i denna kurs. Detta var ett krav från Länsstyrelsen för att vidareutbilda oss i ämnet kring katter. 

Vårt arbete är helt beroende av ideella insatser från omgivningen
Vi får inga kommunala bidrag så vi är helt beroende av vänliga och givmilda människor som ger oss gåvor genom att skänka pengar till katterna.
Vi får in en pengar när vi säljer en katt, men det har oftast kostat mer att ta hand om och göra katten frisk innan vi kan sälja den, så försäljninen är ingen inkomstkälla i sig. Katterna är kastrerade och id-märkta (inte kattungar) och vaccinerade innan de säljs.säljer en katt, gåvor från givmilda människor och genom att engagera oss i loppmarknader, utställningar.

Vi försöker få in pengar på andra sätt tex försäljning av saker på jippon som Kattens Dag, Hittekattens Dag, att stå på loppisar, samt försöker få olika former av rabatter på kattfoder i djuraffärer. 

Alla pengar vi får in när vi säljer katter går oavkortat till fortsatt arbete med hemlösa.

En katt som inbringar tex 500 kr utöver alla utgifter går till nästa katt som vi inte får ut några pengar för, tex en hemlös kolonikatt. På så sätt hjälper alla katter varandra i Livbojen. Alla är lika mycket värda, vi hjälper både långhåriga som korthåriga, kolonikatter som supersociala knäkatter.

Om vi omplacerar en katt så tar vi ut en avgift, det diskuteras med er individuellt, oftast måste vi prioritera att ta in helt hemlösa katter så omplaceringar kan ske då det är lite lugnare.

Vi vill kämpa för att öka kattens status i samhället! Katter ska åtminstone ha lika hög status och lika mycket skydd som hundar. Vi kan inte förstå uttryck så som "jamen det är ju bara en katt". Katter är intelligenta, underbara djur som förtjänar att behandlas som en familjemedlem. Vi vill slå hål på myten att "katter klarar sig bra själva". Detta är ett helt befängt påstående och det finns exempel på exempel att katter inte alls klarar sig själva, det är människan som domestiserat dem och vi bär ett ansvar att ta hand om dem.

 

Livbojens policy:

  • Avla inte på huskatter, visst är det gulligt med en kull kattungar men tänk långsiktigt! Det finns massor med hemlösa katter och kattungar som bara längtar efter ett eget hem. Ge dem en chans istället för att föda fram nya ungar i en värld full av oönskade kattungar. Det lämnas tom in kattungar för avlivning för att det finns för många av dem. Tänk på det när du sitter och tänker ut vilken kombination av katter som är gulligast att para!
  • En katt har en reproduktionsförmåga som är helt otroligt stor, en katthona kan få 4 kullar per år, räkna med 5 ungar per kull det blir minst 20 ungar för en honkatt under ett år.. Under en livstid kan en enda hona få 120 kattungar. Vem ska ta hand om dem?
    Kastrera era katter! Det finns bara fördelar med att kastrera, hankatter luktar mindre, är inte lika benägna att markera, de blir lugnare och inte lika påverkade av löpande honkatter, de går kortare sträckor. Honkatterna slipper oftast löpbeteende och som ägare behöver du inte ha en skrikande honkatt inne eller vara rädd för att få oönskade kattungar. Det är ett så ofarligt enkelt ingrepp och en engångskostnad. P-piller fungerar inte alltid, vi har erfarenhet då vi fått in katter som lämnats in för avlivning för att "katten spottade ut p-pillret" detta är oacceptablet! P-piller kan också ge juvertumörer.

    OBS BÅDE honor och hanar skall kasteras pga deras enorma reproduktionsförmåga, det är lika viktigt med båda könen "it takes two to tango" eller hur?!

  • Vi stödjer förbundet Svekatt och deras "No Kill policy". Bara för att en katt är hemlös så skall den inte avlivas, förvildade katter kan tex fungera bra som katt i stall där de tar möss och är sociala på håll eller som TNR-katter. Läs mer om vad TNR är här!

livbojen@gmail.com


Sara:  070-395 47 81

Lena: 070-496 26 60


NORDEA Bankkonto
Clearing: 3068
Konto nr: 02 13 635

(välj överföring ej Pg eller Bg)

 

Katten skänker lugn åt den orolige, tröst åt den ensamme
och glädje åt den sorgsne.
 - Okänd -

 

Sara har under juni 2018 genomgått Kattbeteenderådgivare 
Susanne Hellman-Holmströms kurs i Malmö och fått kunskaper inom flera områden.
Se info nedan: Sara från Livbojen är utbildad i internetkursen PawPeds med godkänd examination HT 2017.

Innehåll:
Anatomi, en introduktion
Beteende
Grundläggande information om mat och näringsbehov
Innekatt - utekatt
Hur hittar man rätt uppfödare?
Raskatt - huskatt
Lagar och regler när man köper katt
Köpeavtal
Säker kattmiljö
Förgiftning
Sand och sandlådor
Kastrering
Hälsokontroller
Vaccinationer
Den gamla katten
Parasiter
Vanliga sjukdomar och hälsoproblem
Hälsoprogram
Kattraser
Kattfärger
Utställningar
Avel