Livslängd

En katt kan leva i upp till 20 år. Har du möjlighet att ta hand om katten så länge? Se framåt, vad gör just du om 5-10 år? Detta gäller främst när du köper en kattunge, men även då du köper en äldre katt kan ni ha många år tillsammans framför er.


Sällskap

Katter är sociala djur som kräver sällskap, i motsats till vad många felaktigt tror. Därför bör du fundera över hur mycket du är hemma och hur mycket tid du kan ägna åt din katt. En möjlighet om du är borta på dagarna är att skaffa två eller fler katter, men även de behöver sällskap och tillsyn. För att du ska kunna skapa en bra kontakt med dina katter rekommenderas att du är hemma och umgås med dem så mycket som möjligt.


Allergi

Om du har allergi i familjen föreligger en risk att du utvecklar allergi mot katten. Även om du inte märkt av din allergi tidigare finns risk för att den utvecklas då du skaffar katt. Vi säljer inte katter till allergiker, katterna inte ska tvingas flytta i onödan. Tänk även på om du skulle träffa en partner som är allergisk, hur gör du då? Är du tveksam inför den frågan så ska du kanske vänta med att skaffa katt.


Semester

Hur gör du när du reser bort? Det bästa är om du känner någon som har möjlighet att ta hand om katten medan du är borta, men om du reser mycket bör du tänka efter om du har tid att ge en katt ett bra liv.


Inne eller utekatt

Vi säljer både inne och utekatter. I vissa fall ställer vi specifika krav på om katten ska vara inne eller utomhus. Vi säljer inte utekatter till de som bor nära en tättrafikerad väg eller andra olämpliga miljöer, då en stor olycksrisk föreligger. Med utekatter menar vi katter som har möjlighet att gå in och ut som de vill, att ha en katt utomhus hela tiden anser vi direkt olämpligt.

Försäkring

Vi rekommenderar att du veterinärförsäkrar din katt. Olyckor och sjukdomar kan dyka upp oväntat och är kostsamt. En veterinärförsäkring underlättar för dig att betala kostnaderna. Viktigt att påpeka är att det är djurägarens skyldighet enligt lag att ge katten den veterinärvård den behöver. Vad man även ska ta med i beräkningen är att tandproblem ej ingår i försäkringen. Och de flesta katter får tandsten så småning om - det är smärtsamt för katten att vänta för länge med att ta bort tandsten och har det gått för långt så behöver man oftast dra ut de tänder som är drabbade och det kan bli dyrt - så det är bra att även fundera över om man har råd att ha katt.


Näringsriktig föda

Det är även viktigt att tänka på vad man ger katten för mat. Om katten får näringsrik mat som är anpassad till kattens metabolism från början, så är det en bra förebyggande försäking att hålla katten frisk. Det är extra viktigt om det är en innekatt, för då har den ingen chans att fånga råttor och möss, som är den naturliga och mest passande maten för en katt. En katt har ingen nytta av att äta kolhydrater, förutom gräs som de behöver om de behöver kräkas upp hårbollar. Ett bra sätt är att plocka skärgräs på sommaren och frysa in det så du kan ge din katt gräs året om. Köp alltid torrfoder på en djuraffär, där har de bra mat som är anpassad efter katten, Din katt behöver även mjukmat, för en katt har ingen naturlig drift att dricka vatten och kan därför bli uttorkad. Detta är generell information och det finns alltid undantag.


Stimulans

En katt behöver mycket stimulans och aktivitet när den är vaken. Speciellt om det är en innekatt- en utekatt brukar få sitt behov uppfyllt. Om du har en innekatt så behöver du se till att den lever i en spännande och stimulerande miljö. Katter behöver klättermöbler, höga platser att hoppa upp på och antingen sova eller leka, leksaker, kattbäddar, klösbrädor och ytor att springa av sig på. En katt som är understimulerad blir ofta en "problem-katt" eftersom den lever ett tråkigt liv. Den kan börja ha sönder saker, kissa på fel ställen, mjaua mycket och ofta- eller så kan den bli deprimerad och apatisk. Det beror helt på kattens personlighet och hur mycket tid man lägger ner på att leka med katten eller göra andra aktiviteter med den. Många tror att det är mycket lättare att ha katt än hund - det är en vanlig missuppfattning. Det som är enklare med katt är att den antingen kan gå ut själv eller gå på kattlådan. Men när det gäller stimulans, både fysiskt och psykiskt så kan en katt vara minst lika krävande som en hund. Den vill ha sällskap och någon som bryr sig om den, lika mycket som en hund eller människa- även där beroende på vilken personlighet din katt har och det finns lika många olika personligheter som det finns katter.omplacerad svårt

Så tänk noga efter innan du skaffar dig katt- allt för många tröttnar på katten efter ett tag (det är mycket vanligt att människor vill göra sig av med sin katt när den blir könsmogen eller när den är runt 2-3 år, då har många tröttnat som adrig haft katt förut och inte förstår vad det innebär) Det är svårt för en katt att bli omplacerad- katter är vanedjur och gillar oftast inte förändringar- så det kan bli ett trauma för dem att behöva flytta. Katten fäster sig vid sitt hems lukter, saker och människor och kan ha svårt att anpassa sig till ett nytt hem. Det här är en generell bedömning, det finns undantag- katter som gillar förändringar. Det är bra om man betraktar sin katt och verkligen lär känna den.